Psyke og Mentalitet – noget af det vigtigste som trader og investor

Anders Egsvang Rasmussen daytrading, psykologi, regler, strategi

90% af tradere taber deres penge i markedet indenfor de første 90 dage, lidt en skræmmende statistik. Det er mange gange faktisk ikke strategien som er hovedproblemet men en selv og ens egne tanker. Kan man lære at styre sine tanker, følelser og udvikle sin psyke når man handler, så kan man også udvikle sine handelsevner betydeligt. Følg med i indlægget her, når vi ser lidt på hvad der typisk går galt for de 90% i markedet, og hvordan man kan prøve at komme uden om dette.

Picture

Som trader og investor prøver jeg hele tiden at udvikle mine evner og min forståelse for markedet og menneskelige handlinger. Markedet er styret af købere og sælgere og disse købere og sælgere har følelser. Kan jeg derfor sætte mig ind hvordan mennesker typisk agerer som investorer, tradere, virksomhedsejere, iværksætter og ja bare som mennesker i det hele taget. Så kan jeg på den lange bane få en bedre forståelse for hvorfor 90% ikke klarer den og kun 10% tjener penge langsigtet.

Problemet er typisk ikke i strategien. Strategien er selvfølgelig vigtig. Man er nødt til at handle ud fra en strategi som er gennemtestet og som virker, men det vigtigste er personen bag. Personen der skal udføre strategien og personen der skal kunne modstå dårlige perioder i markedet. 

"Your greatest weakness is lack of self-confidence" - Napoleon Hill

Noget af det første vi som tradere skal stole på, er os selv. Og det er her rigtig mange fejler. De har en strategi som virker langsigtet, som er backtestet og testet igennem på en demokonto. Men når de går live med den, så virker det pludselig ikke mere. Hvad sker der så når man oplever det? Men begynder at tvivle på sin egen dømmekraft og går tilbage til at handle demo igen. Her virker det pludselig igen, for der er ingen følelser med i det, da man ikke kan tabe penge.

En demokonto er et fantastisk redskab til at øve sig. Men når man går live kommer der pludselig andre ting i spil, nemlig de menneskelige følelser. Og det er dem der som trader gør dig god. Kan du lære at styre dem, så kan du også begynde at tjene penge på en livekonto.

Jeg ved ikke om nogle af jer også har prøvet at opleve det når i flere gange i træk har tabt penge på dårlige beslutninger. Det har jeg i hvert fald. Pludselig falder tiltroen til min egen dømmekraft og jeg begynder at tage endnu dårligere beslutninger. Først når jeg får fundet ind i den rigtige tankegang, så begynder mit mindset at virke igen og profitten viser sig. Det har intet med strategien at gøre, men mig som person bag der styrer denne strategi. Lektionen fra Napoleon Hill må derfor være, stol på dig selv og din egen dømmekraft. bare fordi man fejler et par gange i træk skal man ikke tvivle på sig selv.

"No one is ever defeated until defeat has been accepted as a reality" - Napoleon Hill

Dette skal man huske på når man begynder at investere, trade eller noget helt helt andet. Man har først tabt, når man accepterer det. Så lang tid man ikke har accepteret det, så er man stadig inde i kampen. Problemet med de 90% i markedet som taber penge er, at de stopper når det går skidt. Det her er ikke en nem branche, og man er nødt til at blive ved og blive ved og blive ved indtil man begynder at se resultater.

Alt godt tager tid og dette er ingen undtagelse. Det handler om at blive i kampen så længe som muligt og ikke tabe alle sine penge for hurtigt. Så mister man både tilliden til sig selv og man accepterer tabet. Når først man har accepteret et tab, så er det slut. Accepter aldrig at der er noget du ikke kan. Der er noget vi er bedre til end andet, men der er ikke noget som er umuligt. Når det begynder at gå dårligt i min trading eller investeringer, så husker jeg altid på ovenstående citat. Det plejer at hjælpe og man får sit mindset på rette spor igen.

"Man is only great when he acts from passion" - Benjamin Disraeli

For at man kan fortsætte når noget går imod en, så er man nødt til at have en vis passion for det man laver. Uden passion er der ingen viljestyrke. Hvis man derfor kun trader for at tjene penge, så tror jeg desværre hurtigt man giver op. For det er ikke så nemt som vi typisk tror. Dem der typisk får det til at virke er også dem der har passion, dem der synes det er spændende at man kan læse markedet ud fra candlesticks og psykologi, og dem der vil lægge tiden i det hver dag. Så husk at har du ikke passion for det du laver, så find noget andet. Uden passion forsvinder din viljestyrke, selvdisciplin og troen på egne evner.

"One of the most common causes of failure is the habit of quitting when one is overtaken by temporary defeat"  - Napoleon Hill

Det sidste citat jeg vil fremhæve er igen Napoleon Hill. Den opsummerer godt alle de andre citater. Har man ikke styr på de 3 ovenstående udtalelser, så falder man typisk i dette citat. Man bliver en del af mængden og en del af de 90% fordi man møder lidt modgang. Modgang er uundgåeligt og specielt som trader elle investor. Her er der bare afregning ved kasse 1. Man er derfor nødt til at udvikle sin egen mentalitet og sin psyke hvis man vil holde ved i modgangs perioderne.

Alle disse forskellige citater er jeg stødt på i nogle af de bøger jeg har læst. Napoleon Hill som jeg har fremhævet nogle gange har bl.a. skrevet den fantastiske bog "Think and Grow Rich", har man ikke læst den vil jeg anbefale den til alle. En bog der blev udgivet første gang i 1937. Den er blevet opdateret løbende og bliver aldrig overflødig.

Jeg håber i synes det var spændende at læse med. Hvis der er nogen punkter, eller emner i gerne vil have mit syn på så skriv gerne til mig og jeg skal prøve at belyse nogle af disse emner.

Let's block ads! (Why?)

Kommentér